Call for Action: Maak van Europa een LGBTIQ Freedom Zone

“Op 10 maart willen we de Europese Unie tot een ‘LGBTIQ Freedom Zone’ verklaren. Niet omdat we geloven dat alle queers vrij zijn in de EU (hell no), maar omdat we pleiten te vechten voor een Europa waar we dat zullen zijn”. 

Met deze woorden plaatste Terry Reintke, lid van het Europees Parlement, een Call for Action. Hierin roept zij samen met andere leden van het Europees Parlement op om steun te tonen aan het voorstel om van Europa een LGBTIQ Freedom Zone te maken. Dit is een reactie op de verslechterende situatie voor LHBTQIA+’ers in Polen. Iedereen kan meedoen aan de actie. Het enige wat je hoeft te doen, is een foto posten op social media. Hiermee laten we zien dat we voor het voorstel van de LGBTI Intergroup zijn. Dat dit voorstel aangenomen wordt, is hard nodig.

Call for Action

Steun tonen aan het voorstel om van Europa een LGBTIQ Freedom Zone te maken. Zo luidt het doel van deze actie, zoals omschreven in de Call for Action. Dit voorstel is ingediend in het Europees Parlement door de LGBTI Intergroup. Dit is een groep van leden van het Europees Parlement die zich focust op de rechten van de LHBTQIA+-personen. De leden in deze groep komen uit verschillende landen in de Europese Unie en uit bijna alle verschillende partijen in het Europees Parlement. Met de actie wil de LGBTI Intergroup het signaal afgeven aan LHBTQIA+-personen, organisaties en activisten dat het Europees Parlement achter hun rechten staat. Daarnaast geeft het een signaal af aan de verkozen politici, regeringen en besluitvormers dat discriminatie tegen de LHBTQIA+-gemeenschap niet past binnen de Europese waarden.

De Call for Action is gericht aan alle inwoners van Europa, met name van landen die tot de Europese Unie behoren. Meedoen is eenvoudig: post een foto van een stad of land in Europa met daarbij een regenboogvlag of -symbool. Je kan bijvoorbeeld een foto nemen van een bekend monument, een uitzicht op de stad of een bord waarop de naam van de stad of het land te zien is. Een voorbeeld van een symbool met regenboog is hier te downloaden. Je mag zelf op de foto staan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Plaats de foto tussen maandag 8 maart en woensdag 10 maart op Facebook, Instagram of Twitter. Gebruik hierbij de hashtag #LGBTIQFreedomZone. Zo maak je jouw support aan de LHBTQIA+-gemeenschap kenbaar.

Polen en het Europees Parlement

Twee jaar geleden nam Polen voor het eerst stappen in hun anti-LHBTIQA+-beleid. Dit leidde onder andere tot het instellen van zogenoemde ‘LGBTI-free zones’, gebieden waarin LHBTQIA+-personen niet welkom waren. Vandaag de dag is het nog steeds niet veilig voor onze gemeenschap in Polen. Uit onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA), uit mei 2020, blijkt dat de situatie van deze personen in Polen verslechtert en dat er meer geweld is tegen LHBTI’ers in Polen. In december 2019 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen naar aanleiding van deze situatie in Polen. Deze resolutie veroordeelde haat en geweld op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en geslachtskenmerken.

In september van het afgelopen jaar heeft het Europees Parlement een rapport aangenomen over de situatie in Polen. Dit rapport ging in op de wetgeving in Polen, met nadruk op de LGBTI-free zones. Het rapport spreekt ook over artikel 7 van het Verdrag van de Europese Unie. Deze stelt dat de Europese Unie bepaalde rechten van een lidstaat kunnen opschorten. Als reactie hierop heeft de LGBTI Intergroup opgeroepen om van Europa een LGBTIQ Freedom Zone te maken. Het Europees Parlement zal op dinsdag 9 maart debatteren over dit voorstel. De volgende dag, op woensdag 10 maart, vindt de stemming van leden van het Europees Parlement over dit voorstel plaats. 

Doe mee!

Plaats tussen maandag 8 en woensdag 10 maart een foto op social media om mee te doen aan de actie. Vergeet niet om een regenboogsymbool in de foto te verwerken. Dat kan via dit symbool. In de Call for Action staat een voorbeeld tekst om bij de foto te plaatsen, waaronder de hashtag #LGBTIQFreedomZone. Hier is ook meer informatie over de actie te vinden. Als je het debat op 9 maart wil volgen, kan dat via deze link. De uitslag van de stemming op 10 maart zal later hier beschikbaar zijn. Uiteraard hopen we dat de stemming een positieve uitslag heeft en dat Europa vanaf woensdag een LGBTIQ Freedom Zone zal zijn.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.