Op 17 mei, de Internationale dag tegen Homo- en Trans haat is op Instagram de pagina VUgenderMisTreatment gelanceerd. Een pagina die verhalen verzamelt over ‘wanbehandelingen bij VUmc Genderpoli’. De pagina is opgezet door een groep mensen die aandacht vraagt voor de werkwijze van de genderpoli bij het VUmc. Inmiddels is er ook een petitie gestart en vond op 26 juni een demonstratie plaats voor betere trans zorg nu.
Hoe het begon
Het initiatief is begonnen nadat een van de oprichters hun eigen negatieve ervaring bij de VUmc Genderpoli online deelde. Meerdere mensen bleken zich hierin te herkennen. De oprichters zijn toen in gesprek gegaan over wat hieraan gedaan kan worden. Opties als een demonstratie en petitie starten zijn voorbij gekomen. Uiteindelijk is er echter besloten om eerst een Instagram-pagina op te richten. Het doel van de pagina is om mensen, mogelijk anoniem, een platform te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Hierdoor wordt zichtbaar dat mensen met een negatieve ervaring in gender bevestigende zorg niet alleen staan. Helaas gaat het om een structureel probleem van moeizame communicatie en lange wachtlijsten. Dit blijkt ook uit de ervaringen op de pagina. Een probleem dat tevens groter is dan alleen het VUmc. De oprichters richten zich echter bewust op het VUmc omdat hun protocollen momenteel leidend zijn bij iedere gender zorg.
Waarom de pagina nodig is
Voor een deel van de mensen werkt de genderpoli goed omdat zij in het systeem van het VUmc passen. Op het moment dat je met complexere intersectionele vraagstukken aankomt loop je echter tegen dingen aan. Met het commentaar dat je problemen met je zorgverlener direct moet oplossen zijn de oprichters van de pagina het niet eens. De klachtenprocedure zou niet werken en ook zijn veel mensen bang om hierdoor vertraging in traject op te lopen. “Ik durf geen feedback te geven want ik verwacht dat dit invloed zal hebben op hoe snel ik ingepland wordt”. Er is zelfs angst om het traject niet voort te kunnen zetten. Dit is extra pijnlijk omdat er buiten het VUmc nauwelijks en soms zelfs geen andere mogelijkheden zijn voor gender bevestigende zorg. Ook heeft de pagina kritiek op het VU ‘over het feit dat zij bepalen of je trans bent of niet, over het gebrek aan informed consent en over de wachtlijsten die al jaren bestaan.’
Het manifest van VUGender(Mis)treatment
Het is echter niet bij een instagram pagina gebleven. Inmiddels is er een manifest opgesteld waarin eisen worden gesteld aan het Genderteam van het Amsterdam UMC. “Aan dit manifest ligt de eis ten grondslag dat het Genderteam stopt met de dehumanisatie van trans personen die bij hen in zorg zijn. (…) Trans cliënten verdienen ten allen tijde de zelfbeschikking en autonomie over hun eigen lichaam en behandeling te behouden”. In het manifest staan concrete maatregelen die worden geëist van het Genderteam, waarvan een officieel excuses de eerste stap is. Lees het hele manifest hier.
Trans Zorg Nu!
Op 26 juni demonstreerden 500 mensen in Amsterdam voor verandering in de transgender zorg. Zij liepen met spandoeken en vlaggen vanaf het Gershwinplein langs het Amsterdam UMC (VUmc) naar het Stadionplein. Voor, tijdens en na het lopen waren meerdere toespraken en ook was er muziek. Ook werden meerdere slogans geroepen zoals “Fuck het VU, trans zorg nu!”. Een van de organisatoren van de demonstratie noemt het een historisch moment. Ondanks dat de onvrede over trans zorg in Nederland al langer bestaat ging de trans gemeenschap nooit eerder de straat op. Als het aan de organisatie ligt blijft het hier dan ook niet bij. Zij roepen op tot een zomer vol acties voor ‘een structureel ander systeem van transitiezorg op basis van zelfbeschikking en decentralisatie’. Meer hierover kun je vinden op hun instagram of website.