Androfilie en gynefilie: nieuwe definities van seksualiteit

Androfilie en gynefilie zijn hedendaags erg onbekende begrippen. Ikzelf kende ze tot een paar weken terug ook nog niet, maar ze zijn voor mij wel belangrijk. Ze helpen mij om mijn seksualiteit weer wat beter te begrijpen en definiëren voor de buitenwereld. Ik zal in dit artikel wat meer ingaan op wat de termen betekenen, waar ze vandaan komen en hoe ze verschillen van de ‘traditionele’ termen zoals heteroseksualiteit en homoseksualiteit. 

Androfilie en gynefilie zijn wat meer abstracte begrippen om de termen heteroseksualiteit en homoseksualiteit op een andere manier te definiëren, namelijk op een genderloze wijze.

Deze begrippen zi op basis van aantrekking tot het gehalte van femininiteit en masculiniteit gebaseerd, in plaats van genderidentiteit. Je kunt jezelf dus androseksueel noemen en hetero zijn of gyneseksueel en lesbisch, want er is geen gender aan verbonden. Binnen de trans gemeenschap zijn ze meer terug te vinden, omdat ze het mogelijk om buiten man/vrouw/trans/non binair te denken. Daarom zijn de begrippen wat breder en toe te passen op meerdere geaardheden.

Androfilie

Androfilie is de aantrekking tot masculiniteit, ongeacht genderidentiteit. Dat houdt dus in dat je niet per definitie valt op mannen, vrouwen of non-binaire personen, maar op de mate van ‘mannelijkheid’. Wat masculiniteit precies inhoudt, verschilt natuurlijk ook per persoon en perceptie. Een ander woord van androfilie is ook wel androseksualiteit. 

Magnus Hirschfeld noemde androfilie voor het eerst. Hij was een Duitse seksologist en arts die werkzaam was in het begin van de 20ste eeuw. Hirschfeld was een Joodse, homoseksuele man. Hij heeft met zijn werk de mening over de LHBT+-gemeenschap van veel Duitsers beïnvloed. Hirschfeld is echter wel in controverse gekomen. Hij verdeelt in zijn werk homoseksuele in vier groepen, waaronder één pedofielen is. De term androfilie is inmiddels niet meer per definitie aan hem gekoppeld, dus deze heeft geen negatieve context meer.

Gynefilie

Gynefilie is het tegenovergestelde van androfilie. Dit is namelijk de aantrekkingskracht tot femininiteit. De term werd voor het eerst gebruikt in het oude Griekenland door Theocritus, een Siciliaanse dichter. Het werd vooral in de Griekse mythologie toegepast om bijvoorbeeld Zeus te beschrijven. Hij had affaires met zowel jonge mannen als vrouwen, maar had een voorkeur voor feminiene mensen. 

Naast deze twee heb je ook nog ambifilie. Dit is de aantrekkingskracht tot zowel feminiene als masculiene personen. Over dit begrip is echter weinig informatie over de oorsprong en men gebruikt het in het algemeen nog minder dan andro- en gynefilie. 

Natuurlijk ben je meer dan het hokje waarin je wordt geplaatst, maar soms kan het erg fijn zijn om je tot een groep te kunnen identificeren. Zo creëer je meer duidelijkheid voor jezelf en anderen. Als biseksuele vrouw heb ik nooit mijn voorkeur goed kunnen verwoorden, maar merk ik wel een patroon in eigenschappen van mensen tot wie ik me aangetrokken voel of heb gevoeld. Gynefilie is in mijn situatie daarom een begrip dat mijn voorkeur wat beter in beeld brengt.

Bron: Wikipedia

Deze afbeelding laat zien dat bij androfilie en gynefilie genderidentiteit geen rol speelt en slechts de mate van masculiniteit of femininiteit de aantrekkingskracht bepaald. 

Over de auteur(s)

Jade

Jade

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Interview

Van mama naar mapa: Aaron

Henrieke (37) werd in 1981 geboren in Brazilië, en vlak daarna geadopteerd door een Nederlands gezin. Op twee-jarige leeftijd vond de verhuizing naar Nederland plaats.

Lees verder »