Still Dicktatorship
Still Dicktatorship via Filmdepot

Recensie Dicktatorship: luchtige documentaire over de machocultuur in Italië

“Volgens een enquête verlangen twee van de drie Italianen terug naar een sterke man aan het roer. Begrijp je wat dat inhoudt?” vraagt Gustav Hofer aan het begin van de film, daarop komt als antwoord de titel in beeld: Dicktatorship. In deze luchtige documentaire houdt hij samen met zijn vriend Luca Ragazzi de machocultuur van Italië tegen het licht. Of beter gezegd, hij probeert zijn vriend te laten inzien dat ook hij een macho is. Als Luca meegaat in de ontdekkingstocht waar dit machismo vandaan komt, belooft Gustav hem dat er een kans dat hij met hem in het huwelijksbootje stapt.

De rolverdeling tussen de twee is duidelijk: Gustav is de feminist en Luca is de eigenwijze en sceptische ‘macho’. De wisselwerking tussen de twee is leuk en zorgt voor humor. (Ze doen met hun gekibbel ook wel een beetje denken aan Steve Coogan en Rob Brydon van The Trip-films.) Tegelijkertijd worden hun conversaties wel erg vaak op dezelfde manier ingezet om weer opnieuw het punt te maken hoe de samenleving een patriarchaat is waaraan je je niet zomaar kan ontworstelen. 

Ook is het de vraag in hoeverre deze documentaire je iets bijbrengt als je zelf al geïnteresseerd bent in feminisme. Veel van de oneliners zullen je bekend in de oren klinken. Dat homofobie en misogynie hand in hand gaan bijvoorbeeld is nou niet echt een wereldschokkende uitspraak. Wel zijn er genoeg leuke feitjes in de documentaire te vinden. Enkele van de deskundigen die het duo spreekt, halen bij tijd en wijlen zeker interessante onderzoeksuitkomsten aan. Bijvoorbeeld dat mannetjes chimpansees een voorkeur hebben voor speelgoedauto’s boven knuffeldieren maar dat het vrouwtjes chimpansees niet uitmaakt.

Daarmee is de film prima om een avondje lui mee op de bank door te brengen. Af en toe vraag je je echter wel af in hoeverre zijn feitjes altijd echt wetenschappelijk gestaafd zijn. We weten alleen dat de personen die spreken vaak universitair geschoold zijn of onderzoek doen, maar verder dan dat zij opgevoerd worden als talking heads gaat het niet. Dan geven de meer toeristische weetjes die Gustav aanhaalt meer inspiratie om zelf eens het internet op te duiken. Zo wist ik niet dat er in Italië al een vrouw afstudeerde in 1678 in de filosofie: Elena Lucrezia Cornaro. En zoals Gustav en Luca al opmerken: we zouden over haar eens een film moeten maken. 

Ben je in voor een vermakelijke documentaire met een charmant duo dat je door het (niet al te verrassende) macho Italië loodst? Dan is Dicktatorship zeker geschikt. Wil je meer weten over de echte ernst van het probleem en voorbij de soundbites gaan van Berlusconi die vrouwen beledigt? Dan zal je nog even verder moeten zoeken.

Dicktatorship is vanaf 29 oktober in de bioscoop te zien en op online platform Picl.

Over de auteur(s)

Jacoline

Jacoline

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Column

Salem: RPDR Poging 2

Onlangs is er op Expreszo een artikel geplaatst met de titel ”Een Intro aan RuPaul’s Drag Race”, wat het afgelopen jaar een zeer populaire titel is

Lees verder »