Vier vrienden omhelzen elkaar
Dimhou

Online waardevolle vriendschappen sluiten

Begin dit jaar keek ik naar mijn vriendengroep en besefte ik dat deze in de afgelopen twee jaar ongeveer gehalveerd is. In mijn geval komt dat doordat contacten verwateren als ze niet worden onderhouden. Erg jammer natuurlijk, maar zulke dingen gebeuren nou eenmaal soms. De app-gesprekken vallen langzaam maar zeker stil of de gemaakte plannen worden steeds verzet. Bij een paar mensen heb ik gepolst hoe het kwam dat het contact zoveel minder was dan voorheen; zij gaven vooral aan het druk te hebben, bijvoorbeeld met werk. Vriendschap moet natuurlijk wel van twee kanten komen en je wil de ander ook niet pushen. Daarom heb ik me erbij neergelegd dat met sommige vrienden dát hoofdstuk afgesloten kon worden. 

Bestaat er een ‘vriendschaps-app’? 

Toen we een paar maanden geleden weer wat meer ‘mochten doen’ na de zoveelste lockdown, bedacht ik me dat ik weer eens naar een museum wilde gaan. Zoiets doe ik regelmatig alleen, maar ervaringen delen met andere mensen vind ik ook erg waardevol.  Omdat ik niemand kon bedenken om mee te nemen naar een museum begon ik te fantaseren over een vriendschaps-app waar je op basis van hobby’s nieuwe mensen kan leren kennen. Een soort Tinder concept. Dit leek me namelijk een veilige manier om contacten op te doen. In elk geval minder confronterend dan tijdens het uitgaan of op een feest. Vrienden maken op feestjes is niet een kwaliteit die ik bezit; van nature ben ik vrij introvert in grote groepen en sla ik eerder dicht dan dat ik een gesprek aanga met onbekenden. 

Op Google zocht ik of er toevallig al zo’n vriendschaps-app bestond en ik zocht op de termen waar ik in dit geval het meeste waarde aan hecht: vriendschap en LHBTQIA+ vriendelijk. Ik identificeer mezelf als queer, mijn voornaamwoorden zijn zij/haar. Echter, de vrienden die ik heb zijn over het algemeen cisgender en hetero. Ze zijn fantastisch en ik ga absoluut voor ze door het vuur! Toch is mijn verlangen naar fijne queer mensen om me heen in de afgelopen jaren flink gegroeid. Met een niet-hetero persoon kan je wellicht wat makkelijker ervaringen delen over jouw coming out of, helaas, vervelende situaties waar je wel eens mee te maken hebt gehad. Ook kan je steun hebben aan de ander als je bijvoorbeeld nog niet goed weet hoe je jezelf identificeert. 

Swipend op zoek naar vrienden

Ik ontdekte dat Bumble een BFF variant heeft en ik besloot een account aan te maken. In mijn biografie liet ik weten dat ik zocht naar leuke nieuwe vrienden, het liefst in de LHBTQIA+ gemeenschap (of vriend daarvan). In eerste instantie gebeurde er niet zoveel, omdat ik nogal kritisch aan het swipen was. Als mensen de indruk wekten tóch op zoek te zijn naar meer dan alleen vriendschap maakten ze al geen kans bij mij. Op dat moment zocht ik daar namelijk totaal niet naar. Interessante mensen met een leuk profiel gaf ik een like en na een aantal dagen had ik een een paar matches! Vol goede moed begon ik de gesprekken met een originele vraag of toffe stelling.

Het nadeel van Bumble is dat na 24 uur de match komt te vervallen als er nog niet gechat is. Je moet de app dus goed in de gaten houden, zodat je geen leuke match misloopt. Er is een optie om te re-matchen met die persoon maar dat valt onder het betaalde abonnement. In de meeste gevallen kwam er bij mij geen reactie of waren we na een aantal vragen heen en weer helemaal uitgepraat. In twee of drie gevallen kwam het gesprek wel goed op gang en ik heb zelfs met één van mijn matches nummers uitgewisseld. Dit is nu een aantal maanden geleden en met haar heb ik nog steeds regelmatig leuke gesprekken op WhatsApp. Voor mij was Bumble een succes. De app is tof vormgegeven en ik heb al meerdere goede gesprekken gevoerd online.

De grote stap om Tinder te downloaden

Al een hele poos speelde ik met het idee om Tinder óók te downloaden. Maar het imago van de app met het vlam icoontje hield mij een hele tijd tegen. Ik had geen zin in ongevraagde verzoekjes of andere narigheid. Maar ik bedacht me dat ik er zelf bij was; ik zou natuurlijk zélf de mensen uitkiezen die in mijn ogen vriendschaps-potentie hadden. Net als op Bumble dus. Uiteindelijk besloot ik de stap te zetten en downloadde ik voor het eerst sinds jaren Tinder. Van m’n profiel maakte ik echt wat leuks met toffe foto’s en duidelijk beschreven waar ik naar op zoek was. Ook hier kon het swipen beginnen.

Ik merkte meteen dat ik wat minder kritisch was, als een match me uiteindelijk niet aansprak, kon ik die gemakkelijk weer opheffen. Op deze manier kreeg ik al gauw een hoop match met allerlei mensen. De gesprekken kwamen hier wat vlotter op gang dan op Bumble, daar was ik heel blij mee. Met een aantal mensen praatte ik over mijn grote passie voor het theater, met anderen over onze liefde voor de natuur. Natuurlijk vielen na een tijdje ook hier de meeste gesprekken stil. Dat was maar goed ook want ik ben geen ster in het onderhouden van meerdere gesprekken tegelijk! 

Een geslaagde allereerste vriendschaps-date

Met één van de mensen die bleven hangen waren de gesprekken dusdanig leuk dat ik vroeg of ze een keer wat leuks wilde gaan doen. En wat bleek, ze stelde voor om naar een museum te gaan! Helemaal opgetogen en toch ook wat nerveus ontmoetten we elkaar ongeveer drie weken na dat eerste contact. Die eerste vriendschaps-date was erg geslaagd, we hebben elkaar nu drie keer gezien en kletsen regelmatig even bij op WhatsApp. Voor mij staan er binnenkort nog een aantal vriendschappelijke dates op de planning en ik heb er dankzij die eerste leuke date een heel goed gevoel bij. Bovendien heb ik er echt zin in! Leuke nieuwe mensen ontmoeten kan dus hartstikke goed op (dating) apps. Het heeft mijn verwachtingen in elk geval overtroffen.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Column

Bestuurscolumn: Expreszo is anders

Onze bestuursleden schrijven maandelijks over van alles waar ze voor Expreszo mee bezig zijn. Secretaris Kai is sinds augustus 2015 actief, en vergelijkt Expreszo elke keer onbewust met

Lees verder »