‘Ik geloof dat de meeste discriminatie de angst voor het onbekende is’

Hij werd in eerste instantie niet geaccepteerd door zijn familie, moest zich weren tegen wrede reacties van buitenaf en had een moeizame relatie met zijn lichaam. De 26-jarige Eric ging door zwaar weer tijdens zijn coming-out als transgender. In die periode werd hij vastgelegd door de Nederlandse fotograaf Jasper Groen, die voordat hij Eric ontmoette al tientallen transgenders had gefotografeerd.

Rejected
[credit]Jasper Groen[/credit]
Inmiddels ligt er een concept voor een boek met ruim veertig foto’s vergezeld van persoonlijke teksten in de vorm van e-mailuitwisseling tussen Jasper en Eric. “Met dit boek hoop ik een bijdrage te kunnen leveren in de strijd tegen onwetendheid over dit onderwerp. Volgens mij komt discriminatie, maar ook afwijzing door ouders, voort uit angst voor het onbekende,” vertelt Jasper. “Daarnaast hoop ik dat het boek een steun kan zijn voor jongeren die nog in de kast zitten of niet geaccepteerd worden en het moeilijk hebben.”

Het verhaal van Eric is hoopvol, omdat zijn verhaal niet heel positief begint, maar zich wel goed ontwikkelt. Eric wordt in eerste instantie niet geaccepteerd door zijn omgeving en voelt zich erg kwetsbaar, maar gaandeweg gaat het steeds beter en kan hij rekenen op acceptatie en begrip. “De emoties die dit bij Eric oproept heeft de ontwerper van mijn boek vertaald in verschillende papiersoorten. Portretten waar hij zich onzeker voelt worden op dun papier gedrukt en daar waar hij zich zelfverzekerd voelt is het papier dikker. Dat maakt het boek bijna een kunstwerk op zichzelf,” aldus Jasper.

Het boek zal gratis in pdf-vorm verschijnen in zo veel mogelijk verschillende talen, zodat het zo veel mogelijk transgenders en hun families over de hele wereld kan bereiken. Ook zal het boek, als het streefbedrag gehaald wordt, in hardcover uitgebracht worden.

Meer weten? Bekijk nu de Kickstarter pagina van Eric* – The Coming Out of a Transgender Guy.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.

Interview

Zo! – Daniël

In de Zo! vertelt elke maand een andere lezer zijn of haar verhaal. Deze maand is het de beurt aan Daniël, die gelijk de eer heeft

Lees verder »