“Hij is van de verkeerde kant”

“Hij is van de verkeerde kant”, “he plays for the other team” et cetera, et cetera. In ieder land bestaat wel één of andere omfloerste uitdrukking om aan te geven dat iemand homoseksueel is. In Brazilië wordt er gezegd: “Essa Coca é Fanta”, oftewel, “die cola is een Fanta.”

”He plays for the other team,,

Hoewel dit soort uitdrukkingen vaak onschuldig klinken (toegeven, die Nederlandse niet zo), kunnen ze wel degelijk als vervelend ervaren worden. Of het nou spottend, hatelijk of gewoon vermoeiend is, Coca-Cola besloot dat het tijd was om in actie te komen tegen het negatieve gebruik van “Essa Coca é Fanta.” Speciaal voor de Pride lanceerde het merk een “nieuw product”. Het blikje werd gesierd door het bekende Coca-Cola label, maar er zat – je raadt het al – geen cola in, maar Fanta.

“Essa Coca é Fanta, e daí?” staat er op de drankjes. Die cola is een Fanta, en wat dan nog? De actie van het frisdrankmerk sloeg enorm aan in Brazilië, en er volgden al snel shirts, telefoonhoesjes en koffiemokken met het ontwerp. Tijdens het carnaval gingen mensen zelfs verkleed als Fanta-in-colaflesjes, waarvan je de resultaten terug kunt vinden op Instagram (#essacocaéfanta). Het opvallende is dat Coca-Cola de actie zelf nauwelijks gesponsord heeft, maar het met puur organisch bereik een enorm resultaat opleverde. Google registreerde zelfs een verandering in de zoektermen die mensen gebruikten rondom de uitdrukking, en het viel op dat deze een steeds minder negatieve toon kregen. Zo zie je maar weer dat een kleine actie groot verschil kan maken.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.