Cyprus in actie

Eurovisie Songfestival 2018: Eerste halve finale (deel 2)

Het is weer tijd voor het Eurovisie Songfestival! Deze week strijden 43 landen in Lissabon om de winst: heeft Waylon de overwinning in ‘em, zit de ‘kippenzangeres’ uit Israël gebakken of worden we verrast door iemand anders? Met de eerste halve finale in het vooruitzicht kijken we vandaag naar Macedonië, Kroatië, Oostenrijk, Griekenland, Finland, Armenië, Zwitserland, Ierland en Cyprus.

Deel 1 gemist? Tada!

  1. Macedonië: Eye Cue – Lost and found

Met de studioversie van Lost and found maakte Macedonië een goede eerste indruk, om het vervolgens live compleet te verpesten. Dat het een mengelmoes is van twee verschillende nummers is went na een paar luisterbeurten, maar op het podium komen de transities van couplet (reggae) naar refrein (EDM) rommelig over. De outfits van de zangeres en backing vocals helpen ook niet bepaald mee en lieve gitarist, kan je alsjeblieft niet meer zingen?

Live:

Repetitie:

  1. Kroatië: Franka – Crazy

Crazy is vrij monotoon en klinkt als een low-budget versie van Fallin’ van Alicia Keys, maar komt dankzij de staging – ondanks dat het niet zo spectaculair is als in de videoclip – tot leven op het podium. Ook heeft Franka een dijk van een stem, wat ze absoluut laat merken in haar performance. Met dit optreden zou Kroatië waarschijnlijk de dark horse van deze halve finale kunnen zijn.

Studio:

Repetitie:

  1. Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody but you

Take me to church! Nobody but you is een mooie power ballad met invloeden van gospel, in de sferen van Sam Smith en Hozier. Ook live weet Cesár Sampson indruk te maken met zijn prachtige vocals (ja, ook die hoge noot aan het eind – take notes, Australië!). Veel meer dan zijn vuilniszak outfit hebben we nog niet gezien, maar de beelden van de repetitie zien er veelbelovend uit.

Live:

Repetitie:

  1. Griekenland: Yianna Terzi – Oneiro mou

Griekenland heeft overduidelijk geen fout gemaakt door terug te gaan naar hun roots: Oneiro mou is een dromerig nummer dat je in een sprookje laat belanden en vrij mysterieus, doordat het volledig in het Grieks is. Hoewel Yianna Terzi als een Griekse godin op het podium staat, gebeurt er helaas vrij weinig op het podium (waarom staat ze op het hoogtepunt opeens stil?) – hopelijk weet ze nog een spectaculaire performance neer te zetten dat past bij het nummer.

Studio:

Repetitie:

  1. Finland: Saara Aalto – Monsters

Het optreden van Finland is een van de redenen dat het Eurovisie Songfestival groot is geworden onder de LGBT-community. Naast het feit dat Saara Aalto onlangs zelf uit de kast is gekomen als lesbiënne, is Monsters een bombastisch popnummer dat perfect past bij haar theatrale stem. Ook de staging is groots en hysterisch ingericht – gelukkig zijn haar vocals en de performance een stuk vooruitgegaan na de nationale voorronde.

Live:

Repetitie:

  1. Armenië: Sevak Khanagyan – Qami

De inzending van Armenië is eigenlijk een van de weinige nummers dit jaar die me weinig doet. Afgezien van de goede vocals en de special effects op het podium, gebeurt er ook niet zoveel tijdens de performance. In deze halve finale vol moordende concurrentie zal Armenië het moeilijk krijgen om een plek in de finale te veroveren.

Live:

Repetitie:

  1. Zwitserland: ZiBBZ – Stones

Zwitserland lijkt te leren van hun fouten: Stones is nog meer een power anthem geworden na de revamp en de staging is tamelijk simpel gehouden (wel jammer dat de driehoeken weg zijn). Desondanks blijft de positieve energie uit het nummer nog steeds behouden in het optreden. Voeg daar de rauwe stem en performance van de zangeres aan toe, en je hebt een act die zomaar door zou kunnen gaan naar de finale.

Live:

Repetitie:

  1. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together

Tussen alle fan favorites en andere goede nummers zal Ierland vanavond niet zo snel opvallen, maar het is zeker de moeite waard om een keer naar dit nummer te luisteren. Together is een lieve, rustgevende ballad met indrukwekkende vocals en de dansers – die tevens een LGBT-koppel moeten voorstellen – geven het optreden een fijne touch. Doorgaan naar de finale wordt in dit geval moeilijk, maar de gunfactor hebben ze in ieder geval wel.

Live:

Repetitie:

  1. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego

Als dit nummer onder fast food music valt, zou ik het met alle liefde opeten. Het is een catchy en swingend nummer, de vocals vallen live minder tegen dan verwacht en met een uitbundige choreografie brengt Eleni Foureira fuego op het podium. Bij Cyprus is het niet de vraag of ze wel in de finale belanden, maar op welke plek.

Live:

Repetitie:

 

Benieuwd naar alle acts van het Eurovisie Songfestival 2018? Beluister HIER de Spotify-playlist.

 

Het Eurovisie Songfestival 2018 is op dinsdag 8 mei, donderdag 10 mei en zaterdag 12 mei om 21.00 Nederlandse tijd te zien op NPO1.

Over de auteur(s)

Van-Nhi Nguyen

Van-Nhi Nguyen

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Erwin Olaf gaf de homo-emancipatie een gezicht

De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf overleed onverwachts op 20 september 2023. Ook al was hij al langere tijd ziek, kwam zijn overlijden onverwachts. Vele fotografie en kunst liefhebbers rouwden om hem. Er was zelfs een publiekelijk afscheid in Carré, waar honderden Nederlanders en internationale vrienden op af kwamen. Dat Erwin Olaf erg geliefd was, is duidelijk. Maar wat maakte hem zo bijzonder?

Wetenschap tegen trans haat

Op 14 maart publiceerde het prestigieuze wetenschappelijke journal ‘Cell’ een artikel over de inclusiviteit van trans mensen in de wetenschap. Een belangrijk artikel omdat wetenschap

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.