“Ik voel mij schuldig als ik niet op alle reacties kan reageren”

Het is een mooie, winterse dag in februari (15 graden!) en ik ben onderweg naar Hilversum om vlogger Bram de Wijs te interviewen. Zelf ben ik niet zo thuis in het vloggen maar ik vind de vlogs van Bram wel wat hebben. Hij heeft een open houding, kaart diverse onderwerpen aan en combineert een goede dosis speelsheid met serieuze talk. Sinds 2015 maakt Bram vlogs waarin hij, naast een kijkje in zijn privéleven te geven, veel aandacht besteedt van LGBTQ+-gerelateerd thema’s. In zijn serie Gaytalk bespreekt hij bijvoorbeeld met diverse gastsprekers onderwerpen als uit de kast komen, online daten en seksuele aantrekking.

Een mail, een leuke reactie van Bram en we zitten gelijk aan de koffie. Het ijs is inmiddels allang gebroken maar ik wil toch drie van de o-zo-originele vragen stellen.

Noem 3 dingen die Bram Bram maken!

Oh Jezus… haha! Mijn kat, mijn koffie en in mijn vlogs zit altijd wel een LHBTQ+-invalshoek in.

Als ik niet zou vloggen zou ik…

Ik heb heel erg die drang om dingen te maken, dus ik zou sowieso gaan schrijven.

Het lijkt mij gaaf om een keer een blog op te nemen met…

Justin Bieber! Ik heb veel te vragen aan Bieber… Maar ook met Dave Grohl van de Foo Fighters. Dat was vroeger echt zo’n held van me.

Wanneer was je laatste vlog?

Vanmorgen, met Erwin Olaf. Ik mocht hem voor 4 minuten interviewen. Ik ben fan van zijn werk maar hij is vroeger ook echt een rolmodel voor me geweest. Het klinkt misschien heel raar, maar hij was en is iemand die in zijn werk open over zijn homoseksualiteit was en tóch nog succesvol kon zijn. Ik moest even iemand zien die een ander rolmodel voor me kon zijn dan bijvoorbeeld Gerard Joling of Gordon. Die diversiteit aan rolmodellen vond en vind ik erg belangrijk. Erwin vond het gelukkig een leuk compliment.

Je hebt laatst nog een interview gehad met Troye Sivan, hoe was dat?

Spannend! Ik vond Erwin Olaf al spannend maar Troye Sivan nog net wat meer. Maar heel leuk! Hij was heel lief en is zelf ook als Youtuber begonnen, dus hij snapt heel goed hoe een vlog werkt. Ik zat in de rol van de journalist maar ik was natuurlijk ook fan van hem. Het is tof dat ik dankzij mijn vlogs dit soort dingen kan doen.

“Troye Sivan was heel lief en is zelf ook als vlogger begonnen, hij snapt dus heel goed hoe alles werkt”

Je bent eerder, toen je nog bij je voormalige band zat, groot geworden via het internet, waaronder Hyves. Is er veranderd tussen nu en toen?

Nee. Toen Hyves ophield gingen we naar Youtube of bijvoorbeeld Twitter. De naam van de platform is veranderd, maar het concept is nog steeds hetzelfde. Er zijn wel veel meer bands nu, je moet wel wat meer doen om op te vallen. Wij liepen waarschijnlijk al wat voor toen.

Wat vind je van het huidig vloglandschap in Nederland?

We zijn de kinderschoenen wel inmiddels uit. Vroeger zetten vloggers direct online wat in ze opkwam, het vloggen was al bijzonder omdat ze iets online konden zetten. Dat kan je nu niet meer doen, je moet wel echt nadenken over de format en hoe het eruit ziet. De Youtubers die nu over zijn van die tijd hebben dat ook gedaan, zij zijn met hun tijd meegegaan.

Ik denk wel dat de lat nog steeds redelijk laag ligt op YouTube. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Stuk TV, dat wordt dan gezien als hoogste kwaliteit YouTube in Nederland met echte formats en soort TV-achtige producties. Maar als je het op TV zou uitzenden dan zou je denken: ‘dit bestaat al en het ziet er niet uit’. Maar voor YouTube is het erg mooi gemaakt.

Is er veel concurrentie voor jou als vlogger?

Er zijn de laatste jaren wel veel Youtube-kanalen erbij gekomen, maar ik zit zelf toch in een soort van niche. Er zijn weinig volwassen vloggers en ik merk dat ik zowel bij jonge als bij oudere kijkers in de smaak val. Als je 30 bent ga je niet naar een jonge vlogger kijken die bijvoorbeeld over zijn huiswerk praat. Het past gewoon niet meer bij jouw belevingswereld.

Bram vertelt mij dat hij laatst nog bezig is geweest met iets nieuws, namelijk het combineren van een vlog met een podcast.

Is er een grote drang om te blijven innoveren bij de vlogs?

Niet van buitenuit, wel van binnenuit. Ik wil zelf veel nieuwe dingen uitproberen en na elke vlog zie ik wel altijd mogelijkheden om bijvoorbeeld aan de vorm te werken. Dat kan soms lastig voor de kijkers zijn, maar ik vind het wel belangrijk om bij mezelf te blijven en mijn eigen ding te kunnen doen.

Is er iets van een ritueel dat je doet voordat je gaat vloggen?

Haha, mijn haar goed doen! Maar zonder grap, het voorbereiden van een goede verhaallijn is erg belangrijk voor me. Ik ga nooit zomaar op stap en iets uit de losse pols filmen.

“Ik voelde mij schuldig omdat ik niet op alles kan reageren”

Wat is een pro en een con van vloggen?

Ik vind het monteren van video’s wel het leukste onderdeel, daar maak je namelijk het verhaal. Ik heb toch een beetje een haat-liefde verhouding met de reacties. Ik vind het heel leuk dat mensen zich zo betrokken voelen bij mijn verhalen, maar tegelijkertijd krijg ik vaak zoveel over me heen.

Bijvoorbeeld, ik heb laatst een serie gemaakt over dat ik een beetje last had van stress. Er kwamen ten eerste allemaal levensverhalen van mensen die een burn-out hadden of ziek waren, wat best heftig is om te lezen, en je krijgt allemaal van die goedbedoelde tips. Het is zo lief bedoeld maar ik word wel opgezadeld met een schuldgevoel omdat ik niet op alles kan reageren. En op zo’n moment zit je niet echt te wachten om andere problemen erbij te krijgen. Dat vind ik echt lastig omdat het mijn trouwe kijkers zijn. Ik probeer het nu wat los te laten.

Vind je jezelf ook een voorbeeldfunctie, en daarmee gekoppeld, een verantwoordelijkheid naar je kijkers hebben?

Verantwoordelijkheid vind ik een groot woord, maar dat ik een voorbeeldfunctie heb is niet te ontkennen. Ik hoor iedere dag van mensen dat ze heel veel aan mijn video’s hebben, dat deze bijvoorbeeld geholpen hebben bij een coming-out of bij een relatie. Ik voel dat duidelijk en ik vind het heel leuk. Desondanks houd ik zelf de regie over de inhoud van mijn video’s. Ik probeer wel altijd goed op mijn woorden te letten om inclusief te zijn. Als witte cis homoman is het heel makkelijk om in dat hokje te blijven hangen, maar er is nog veel meer. Ik wil zeker niemand uitsluiten.

Bram heeft een serie op zijn kanaal genaamd Gaytalk. Daarin beantwoordt hij vragen over LHBTQ+-gerelateerde onderwerpen samen met een gast. Stuur Bram een dm als je geïnteresseerd bent en wat goede vragen voor een van zijn volgende vlogs hebt. En check natuurlijk alle vlogs op zijn Youtube-kanaal Bram de Wijs.

https://www.youtube.com/watch?v=ZlObsc4s9_c&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=iMOMI0ttOe8&feature=youtu.be

Over de auteur(s)

Leander Cingöz

Leander Cingöz

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Erwin Olaf gaf de homo-emancipatie een gezicht

De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf overleed onverwachts op 20 september 2023. Ook al was hij al langere tijd ziek, kwam zijn overlijden onverwachts. Vele fotografie en kunst liefhebbers rouwden om hem. Er was zelfs een publiekelijk afscheid in Carré, waar honderden Nederlanders en internationale vrienden op af kwamen. Dat Erwin Olaf erg geliefd was, is duidelijk. Maar wat maakte hem zo bijzonder?

Wetenschap tegen trans haat

Op 14 maart publiceerde het prestigieuze wetenschappelijke journal ‘Cell’ een artikel over de inclusiviteit van trans mensen in de wetenschap. Een belangrijk artikel omdat wetenschap

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Sandro van der Leeuw [Foto door Oscar van Beest]
Column

Kijk maar

Sandro van der Leeuw is (fictie)schrijver, audiomaker en beeldend kunstenaar. Voor Expreszo schrijft hij over het maken en sturen van een dickpic en hoe dat hem heeft beïnvloed.

Lees verder »
Column

Reinder: Gay Pride

Toen ik jonger was weigerde ik naar de Gay Pride te gaan. Ik hoefde niet zo nodig aan de wereld te bewijzen hoe gay ik

Lees verder »