Seksuele voorlichting op de middelbare school was niet altijd even nuttig. In deze adviesrubriek vertellen we je daarom van alles over seks, ook de dingen die je niet op school hebt geleerd. In deze aflevering praten we over veilige seks voor iedereen die een penis heeft of seks heeft met mensen die een penis hebben (ook als die penis er niet altijd heeft gezeten!)
Jaaahaaaa, veilige seks, iedereen kent het wel… Toch herhalen we het nog maar een keertje, want het blijkt dat nog steeds niet iedereen het doet. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg er voor dat je geen SOA’s oploopt tijdens het hebben van orale, vaginale of anale seks. Dit stuk gaat specifiek over het hebben van seks met/penetratie door één of meerdere penissen (veilige seks voor homo en biseksuele mannen, non-binaire personen en trans personen*)
Moet ik ècht een condoom gebruiken?
Laat je niet afschrikken door de ongemakkelijke Durex-reclames. De makkelijkste manier om jezelf en je partner te beschermen tegen SOA’s, blijft namelijk nog altijd het condoom. Ze zijn overal te koop, betaalbaar, en bij goed gebruik veilig. Veel mensen willen geen condoom gebruiken omdat het voor wat minder gevoel kan zorgen. Toch is het heel belangrijk om een condoom te gebruiken als je niet zeker weet dat iemand geen SOA’s heeft of als je partner zwanger zou kunnen raken. Die ellende is dat kleine beetje extra gevoel echt niet waard. Ook bij orale seks moet je een condoom gebruiken! (bij voorkeur een met een smaakje ;)) Als je zelf geen penis hebt of vooral “de ontvanger” bent, is het alsnog slim om condooms bij je te hebben voor de zekerheid. Maak jouw gezondheid niet andermans verantwoordelijkheid!
Let op! Ben je een trans vrouw met een penis en onderga je een hormoontherapie? Hoewel de kans dat je iemand zwanger kunt maken dan heel klein is, is hij niet helemaal weg. Pas dus op als je nog penetrerende seks hebt.
Waar moet je op letten bij het gebruiken van een condoom?
- Knijp het topje van de condoom dicht bij het afrollen, zodat er geen lucht in blijft zitten (bij voorbaat al afknijpen, dus).
- Voor de meeste mensen is een standaardcondoom prima. Maar is de condoom moeilijk om te krijgen, glijdt hij steeds af, of scheurt hij vaak? Dan past hij waarschijnlijk niet goed. Kijk bijvoorbeeld hier welke maat je nodig het.
- Allergisch? Als je merkt dat je een allergische reactie krijgt, kun je latexvrije condooms kopen, van bijvoorbeeld het merk Skyn. Het kan ook dat het glijmiddel op de condoom een allergische reactie veroorzaakt. Experimenteer eerst met kleine verpakkingen om een condoom te vinden die jij fijn vindt.
- Het is verstandig om de condoom na uiterlijk een halfuur te verwisselen.
- Gebruik de condoom nooit meer dan één keer, dit is niet het moment om eco-friendly te zijn.
- Trek direct na het orgasme de penis terug en houdt het condoom goed vast bij het terugtrekken, anders heb je er alsnog niets aan.
- Als je seks hebt met iemand met een vagina, gebruik dezelfde condoom dan niet in verschillende gaten! Heb je anaal gedaan, wissel dan eerst van condoom voor je overstapt naar de vagina. Je partner zal het waarderen.
Duur?
- Bij sommige zorgverzekeraars kun je gratis condooms krijgen bij het afsluiten van een verzekering. Bijvoorbeeld bij deze.
- Ben je jonger dan 25? Dan kun je terecht bij Sense spreekuren voor gratis condooms. Je kunt op hun website ook meer info vinden over het juiste condoomgebruik
Waar moet ik op letten bij anale seks?
Je hoeft geen extra sterke condooms te kopen voor anale seks, hoewel je het altijd kunt doen als je het veiliger vindt voelen. Over het algemeen zijn condooms zonder extra’s, zoals ribbeltjes, iets veiliger. Gebruik genoeg glijmiddel, maar let erop dat deze op waterbasis is. Glijmiddel op siliconenbasis kan het condoom beschadigen. Dit geldt uiteraard ook voor vaginale seks. Gevoelige huid? Koop dan een glijmiddel zonder kleur- en geurstoffen en met een neutrale PH-waarde, zoals deze van de Etos.
Kan ik in plaats van een condoom PrEP gebruiken?
Je kunt PrEP gebruiken om jezelf preventief te beschermen tegen hiv. Het is een pil die je dagelijks of rond de seks moet innemen. Hier kun je meer lezen over hoe je PrEP veilig gebruikt. Deze pillen kosten normaal gesproken zo’n vijfentwintig euro per maand. Gelukkig kunnen homo- en biseksuele mannen onder de vijfentwintig jaar of met een laag inkomen kunnen deze pillen sinds 2019 gelukkig met korting ( voor 7,50) kopen via sommige GGD’s. Dit geldt ook voor trans personen. Voor de specificaties kun je hier terecht.
Let wel op: hoewel PrEP je zal beschermen tegen hiv, is het geen magisch all-round voorbehoedsmiddel. Je kunt ook als je PrEP slikt nog heel veel andere soa’s oplopen, dus als je seks hebt met iemand waarvan je niet weet of hij/zij/hen getest is, kun je beter alsnog een condoom gebruiken.
Condooms voor trans mannen (ook na een geslachtsveranderende operatie)
Hoe je je precies beschermt tegen soa’s als trans man, verschilt een beetje per situatie. Als je een falloplastiek (een operatie waardoor je een penis van gemiddeld formaat krijgt) en implantaat hebt waarmee je een erecties kunt opwekken, kun je gewoon de tips hierboven opvolgen.
Er is niet zo heel veel informatie te vinden over veilige seks na een metaidoioplastiek (waarbij een kleine piemel wordt gemaakt van de clitoris). Een Femidom schijnt in dit geval vrij goed te werken. Je kunt bij orale seks ook een condoom openknippen en deze tussen de mond en jouw penis plaatsen, of hiervoor een beflapje gebruiken.
Als je geen operatie hebt gehad, maar wel gebruik maakt van een hulpmiddel zoals een strap-on, zorg dan dat je deze goed schoonmaakt. Dit kan met een speciale toy cleaner, of door hem – als hij van een niet-poreus materiaal gemaakt is – na de seks een paar minuten uit te koken. Gebruik je je speeltje bij verschillende partners of wissel je af en toe van gat, dan kun je het beste ook een condoom gebruiken.
*Niet alle homo of bi-mannen, non-binaire mensen, trans mannen of -vrouwen hebben natuurlijk een penis of seks met mensen met een penis. We gebruiken die termen wel voor de online vindbaarheid van dit artikel. Niet voor jou? Lees ook ‘Veilige seks voor mensen met een vagina‘.
Over de auteur(s)
Feline
Feline (22) is bezig met haar master Book and Digital Media studies in Leiden. Ondertussen hoereert ze vrolijk door tussen onderwerpen om over te schrijven. Ondanks haar passie voor humanities heeft ze ook een obsessie voor astrologie en tarotkaarten. (Ze is natuurlijk een leeuw).