Hoe studenten Paarse Vrijdag vieren

Aanstaande vrijdag 10 december is het weer zover: Paarse Vrijdag. Op deze dag vieren we seksuele en genderdiversiteit in het onderwijs. Sinds vorig jaar richt GSA Netwerk zich ook op hogescholen en universiteiten. Er zijn speciale promotiepakketten gemaakt die geschikt zijn voor het hoger onderwijs. Deze pakketten zijn er ook voor mbo’s. In de avond organiseert Expreszo een online symposium, waarbij LHBTQIA+ zijn als student centraal staat. Waarom het belangrijk is dat Paarse Vrijdag ook op mbo’s en in het hoger onderwijs wordt georganiseerd, besprak ik met leden uit GSA’s van verschillende mbo’s en hogescholen. Ik videobelde met Marlies (zij/haar) van Hogeschool Utrecht. Jay (hij/hem/hen/hun), Melisa (zij/haar) en Sam (die/diens/hij/hem) van ROC van Amsterdam Noord sprak ik via mail. Ook had ik mailcontact met Deborah (zij/haar) en Nadia (zij/haar) van Zuyd Hogeschool. Allemaal waren zij het eens: Paarse Vrijdag is ook voor studenten een belangrijke dag!

Waarom is Paarse Vrijdag zo belangrijk voor studenten?

Marlies: “Paarse Vrijdag is voor mij een dag waarop iedereen solidariteit kan laten zien en kan zeggen: ik vind het oké. Het is een makkelijke en laagdrempelige manier om dat te doen op Paarse Vrijdag, ook als straight ally. Je hoeft alleen iets paars aan te trekken. Helaas is het nog nodig dat we deze dag vieren. Het is ook in het hoger onderwijs niet altijd veilig genoeg om uit te kast te komen. De school is soms nog erg gegenderd, en bijvoorbeeld ook dat er nog voornamelijk enkel heteronormatief lesmateriaal is. Paarse Vrijdag is een manier om bewustwording te vergroten en zichtbaarheid te creëren. We hopen dat zoveel mogelijk mensen iets paars dragen, zodat de hele Hogeschool Utrecht paars kleurt, ongeacht wie je zelf bent.”

Jay, Melisa en Sam: “Voor ons is het belangrijk dat mensen in de hele school in aanraking komen met LHBTQIA+ zijn en dat we kunnen uitleggen wat LHBTQIA+ betekent. Vooral aan mensen die nog in de kast zitten, willen we laten weten dat ze in een veilige omgeving zijn waar iedereen ze zal accepteren. Dat geldt overigens ook voor mensen die al wel uit de kast zijn. Iedereen zou op deze dag trots moeten kunnen laten zien wie ze zijn. Het is fijn om te zien dat ook niet-LHBTQIA+’ers ons steunen op zo’n dag. We willen met iedereen de liefde kunnen vieren en zorgen dat het een gezellige dag is.”

Deborah & Nadia: “Paarse Vrijdag is ontstaan om solidariteit te tonen met mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap en is nu een dag om bewustzijn te creëren. Mensen zeggen vaak kwetsende dingen, zonder dat ze het echt menen. Ze zijn zich er niet van bewust dat anderen zich daardoor oncomfortabel of zelfs onveilig kunnen voelen. We laten zien dat het oké is en dat je erbij hoort. Als ik mensen paars zie dragen op Paarse Vrijdag voel ik me gesupport en dat warmt mijn hart. Wij hopen op Paarse Vrijdag bewustzijn te creëren en van de school een veiligere plek te maken.”

Wat doet jouw GSA met Paarse Vrijdag?

Marlies: “We hadden voor dit jaar heel veel plannen. We wilden een lezing over de geschiedenis van transseksualiteit organiseren samen met Universiteit Utrecht. Ook wilden we bij de deur staan om in gesprek te kunnen met iedereen die dat wil. En we zouden bij alle instituutsdirecteuren langsgaan om ook met hen in gesprek te gaan. Door de huidige maatregelen in het hoger onderwijs kan dit helaas niet doorgaan. Wel hebben we er nu voor gezorgd dat op alle kanalen die de school heeft een oproep gedeeld wordt met de boodschap ‘draag paars’. Je kan er dus niet mee omheen. En op Paarse Vrijdag zelf hangen we de regenboogvlag uit bij ieder gebouw.”

Jay, Melisa en Sam: “We doen van alles dit jaar: posters en spandoeken ophangen, buttons en stickers uitdelen en nagels lakken bijvoorbeeld. Ook hebben we verschillende hoekjes waar we bepaalde thema’s aankaarten. Er is een hoekje waarin we de harde waarheid laten zien en bijvoorbeeld statistieken rondom antihomogeweld presenteren. We proberen nu een kast te regelen zodat je foto’s kan maken waarop je ‘uit de kast’ komt. Daarnaast is er een plek voor creatieve en mooie werken van studenten en willen we een wensboom maken. Wat ons helpt bij de voorbereidingen is het GSA-pakket. Daar zitten posters, stickers en sinds dit jaar ook plaktattoos in. We hopen met al deze activiteiten een fijne sfeer te creëren in de school, zodat we aan iedereen kunnen laten weten dat je bij ons veilig bent. En Paarse Vrijdag is natuurlijk de uitgelezen kans om meer leden voor onze GSA te werven.”

Deborah & Nadia: “Op onze school waren al plannen voor een Paarse Vrijdag actie, daar sluiten wij als GSA bij aan. Wat we bijvoorbeeld doen, is het uitdelen van roze koeken aan iedereen die paars draagt. Het is een simpele actie, maar we hopen hiermee veel mensen te bereiken. Dat is voor ons belangrijk. We hopen bewustzijn te kunnen creëren binnen de school. Daarnaast willen we aan LHBTQIA+’ers laten weten dat er in de school een GSA is, waar zij bij kunnen aansluiten als ze dat willen. Bovendien willen we aan de hele school laten zien dat we een safe space zijn voor iedereen, ongeacht kleur, afkomst, seksualiteit, beperking en andere zaken.”

Waarom is het belangrijk dat jouw school een GSA heeft?

Marlies: “Onze GSA heeft twee doelen. Allereerst is dat het bijdragen aan het welzijn van LHBTQIA+-studenten en docenten. We willen dat iedereen zich thuis voelt in de school. Daarnaast is het doel om LHBTQIA+-zaken op de kaart te zetten. Het regenboogfietspad is bijvoorbeeld iets wat wij mede hebben georganiseerd. En we zorgen dat er voldoende all-gender-toiletten zijn. In de school merken we ook dat dit invloed heeft op de studenten. De GSA is een groep die initiatieven neemt en actief bijdraagt aan inclusie. Naast deze groep is er ook een supportgroep voor regenboogstudenten. Dit is een safe space waar LHBTQIA+’ers terecht kunnen als ze thuis niet kunnen zijn wie ze zijn. En daarnaast vinden we het met name belangrijk dat studenten van onze lerarenopleidingen handvatten krijgen waarmee zij hun toekomstige leerlingen kunnen helpen.”

Jay, Melisa en Sam: “Wij vinden het vooral belangrijk dat we een GSA op school hebben, omdat we daarmee een veilige omgeving hebben voor LHBTQIA+-personen. Je kan bij ons ook hulp krijgen als je problemen hebt of ergens mee zit en we delen ervaringen met elkaar. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je begrijpen. Voor ons voelt het fijn om ergens bij te kunnen horen. We hopen minimaal één persoon ook dat gevoel te kunnen geven, dat ze bij ons op school veilig zijn en geaccepteerd worden. Paarse Vrijdag kan daaraan bijdragen, net als het delen van informatie over LHBTQIA+ zijn.”

Deborah & Nadia: “We hebben al vaker van mensen gehoord dat er behoefte is aan een LHBTQIA+-gemeenschap binnen de school en wij hebben daar zelf ook behoefte aan. Sommige studenten zijn nog niet uit de kast of weten nog niet precies welk label bij hen past, maar ze hebben wel behoefte aan een veilige ruimte of het gevoel dat ze ergens bij horen. We zitten allebei al twee jaar op Zuyd Hogeschool, maar kwamen er laatst pas achter dat er veel meer mensen van de community rondlopen dan ik daarvoor dacht. We willen een veilige plek bieden aan mensen van de LHBTQIA+-gemeenschap en activiteiten organiseren op belangrijke dagen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen in contact komen met elkaar.”

Heb je tips voor studenten die een GSA willen oprichten?

Marlies: “De belangrijkste zoektocht is volgens mij: hoe ben je zichtbaar en herkenbaar? Zorg dat je overal te zien bent, op open dagen en bij alle opleidingen. We hebben nu ook een steeds breder netwerk, bijvoorbeeld met Universiteit Utrecht en met studentenverenigingen. Onderschat ook niet hoe belangrijk het is voor veel studenten. Wat ook belangrijk is, is dat je een GSA hebt samen met studenten en docenten. Studenten kunnen vaak de urgentie duidelijk maken en beter aangeven waarom iets nodig is. Docenten kunnen daarentegen makkelijker iets bereiken op breder of hoger niveau. De struggles die wij nu hebben zitten vooral op het gebied van tijd. We hebben enthousiaste studenten en docenten die zich volledig willen inzetten, maar vaak niet kunnen, omdat ze er geen uren of studiepunten voor krijgen. Mijn tip is daarom ook om jezelf deel te maken van de organisatie.”

Jay, Melisa en Sam: “Onze tip: ga er gewoon voor! We zijn als GSA begonnen met drie personen en zijn de school rond gegaan om nieuwe leden te werven. Zorg ervoor dat de hele school van jullie bestaan afweet. Hang posters op en spreek zoveel mogelijk mensen aan. Iets dat ons daarbij heeft geholpen is dat onze mentor bij ons aansloot. En vraag tips en hulp online, bijvoorbeeld door gewoon te zoeken naar ervaringen of door bedrijven zoals COC Nederland te mailen. Of zoek op social media naar accounts van GSA’s, zo krijg je een groot netwerk en weet je wat je allemaal kan doen.”

Expreszo symposium

Op vrijdagavond 10 december vanaf 18:00 uur organiseert Expreszo een online symposium. Dit symposium is gericht op studenten van mbo’s, hogescholen en universiteiten. Verschillende panels gaan in op hoe het is om LHBTQIA+ te zijn als student. Wat heb je bijvoorbeeld nodig op school? Waar vind je andere studenten die ook LHBTQIA+ zijn? En hoe kun je een geschikte plek vinden om te sporten? Daarnaast is er een interactieve lezing over seks gericht op LHBTQIA+’ers. De avond wordt aan elkaar gepraat door Thorn de Vries en Nanoah Struik. Houd onze socials en de website in de gaten voor meer informatie en een link naar de avond.

Over de auteur(s)

Jamie

Jamie

Jamie was actief als redacteur bij Expreszo van 2020 tot 2024. Sinds 2022 was ze naast redacteur ook eindredacteur.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Classical Queers: een recensie

In het boek Classical Queers belicht auteur Johannes Wirix-Speetjens verschillende bekende queer personen uit de geschiedenis.

Werken buiten de kast

Weet jouw werk dat je queer bent? Of houd je dit liever voor jezelf? Bespreek je dit tijdens sollicitatiegesprekken? Dit zijn enkele vragen die me

Expreszo cadeaugids

Onze Expreszo cadeaugids staat boordevol inspiratie voor de leukste queer-themed gifts. Alles al wat je hart begeert? Je kan ook doneren aan een van de goede doelen die we in het artikel genoemd hebben.

Interview met Koen Verheijden over Jongensuren

Jongensuren is een voorstelling over de queer icoon en schrijver Andreas Burnier. Koen Verheijden regisseerde de boekbewerking bij ToneelschuurProducties. Robin sprak met hem over wie Andreas Burnier was, de zoektocht naar identiteit en keuzes in het maakproces van de voorstelling.  

Cultuur

Romeo en op de eerste plaats Julia

Op 22 juni 2024 ging in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de voorstelling Romeo en Julia van Het Nationale Theater in première. Het verhaal van Romeo en Julia is bij veel mensen bekend. De verboden liefde met een tragisch einde zorgt al honderden jaren voor staande ovaties in theaters over de hele wereld. Het originele stuk van William Shakespeare is dan ook al vaak in een nieuw jasje gestoken. Ik ging in gesprek met Melissa Knollenburg over haar versie, die alles behalve stoffig is.

Lees verder »
Community

Paarse Vrijdag!

Het is vandaag Paarse Vrijdag. De redactie van Expreszo laat zien waarom die dag nog hard nodig is. Draag vandaag ook paars naar school, studie

Lees verder »