Expreszo

Hét tijdschrift, dé online community, dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren.

Expreszo Magazine 2006-5

4 oktober 2006,

Make up your mind! Word nu ook homo.

Hoe zit het nu met homoseksualiteit? Zit het in je genen? Spelen alleen bepaalde genetische aspecten mee? Of is het een puur biologische aangelegenheid, waarbij hormonen en je hersenen de ‘verkeerde’ richting inslaan?

Nou, om een einde te maken aan alle onzekerheid en het jarenlange – en tot nu toe vruchteloze – onderzoek van wetenschappers naar dé vraag die iedereen sinds jaar en dag bezighoudt, hier het antwoord: homoseksualiteit is een keuze! Zo simpel is het.

Nou, waarom niet? Je zult zeggen: ‘Waarom zou ik in hemelsnaam kiezen om homo of lesbisch te worden?’ Al die ellende die je als opgroeiende tiener al moest meemaken… Het is al vervelend genoeg wanneer je puisten krijgt, laat staan dat je, als jongen of meisje, daarnaast nog eens aan je ouders, broers, zussen, tantes en ooms, neven en nichten, vrienden en vriendinnen moet vertellen dat je van kontneuken of beffen houdt. Goed, laat het duidelijk zijn: homoseksualiteit heeft naast dit ene kleine minpunt alleen maar voordelen…

Laten we even de mannelijke heterowereld wakker schudden en hen wijzen op la dolce vita van homoseksuele kerels… Als heteromannen ooit al eens in de kast zitten, is het ongetwijfeld op de verkeerde plaats: op de slaapkamer van hun minnares wanneer haar echtgenoot onverwacht thuiskomt. Dat is ook de enige keer dat ze effectief uit de kast kunnen komen. En het zegt meer over hen dan ze denken. Het zijn mannen die het lef niet hebben om te zeggen wie ze echt zijn: lafaards.

Nee, dan krijgen homoseksuele jongeren eerder applaus en waardering wanneer ze uit de kast komen en uitschreeuwen: ‘Dit is wie ik ben!’ Dat is een eerste reden waarom tieners vandaag de dag er meer en meer voor kiezen om homo te worden. Ze krijgen respect en waardering voor hun eerlijkheid en oprechtheid, en willen vermijden dat ze van de naaste familie en vrienden het stempel ‘perverse, overspelige, vieze hetero’ opgeplakt krijgen. (lees verder in Expreszo)

Jongenshoer
‘Hij dwong me niet, maar had wel macht’

S. is 22 jaar en studeert nu Toerisme. Maar het is nog maar drie jaar geleden dat hij goed betaald werd voor de diensten die hij verleende als escort. Aan Expreszo vertelt hij het verhaal over de ingrijpende keuzes die hij maakte en hoe hij er nu tegenaan kijkt.

“Ik was een jaar of vijftien toen ik erachter kwam dat ik gevoelens voor jongens had. Het was een erg moeilijke periode voor mij. Ik zette me af tegen mijn familie en deed alles wat God verboden had. Ik zoop en ik blowde en op school hing ik de stoere jongen uit.”

“In die periode leerde ik B. kennen. Een vriend van me zei: ‘Dat is een coole gast, er is altijd drinken in huis en B. heeft allemaal vette videospelletjes.’ B. was een man van achter in de dertig die allerlei jongens thuis uitnodigde die net als ik nog niet uit de kast waren gekomen. Na de tweede keer bij hem thuis te zijn geweest, werd duidelijk dat B. geregeld seks had met de jongens die bij hem op bezoek waren. De eerste keren dat ik bij hem was, verlangde hij geen seks van me, maar hij gaf me wel 100 gulden in ruil voor mijn gezelschap.”

“Toen ik weer bij hem was, werd ik naar boven geroepen door een van de andere jongens die bij B. was. Hij stond onder douche en zei: ‘B. vraagt of je je kleren uitdoet en ook onder de douche komt staan. Hij komt er zo aan.’ B. dwong me niet, maar hij had wel een bepaalde macht over me door het geld dat hij me eerder gegeven had.”

“Op die leeftijd was het heel wat om wekelijks honderd gulden toegestopt te krijgen, daarnaast was het bezoeken van B. voor mij een goede manier om in aanraking te komen met andere jongens. Ik vond het ook fijn om seks te ontdekken. Dat maakte het heel aantrekkelijk om naar hem toe te blijven gaan. Het was niet de meest ideale manier om mijn seksualiteit te ontdekken, maar het leek wel de enige.” (lees verder in Expreszo)

Dubbele coming-out
Je bent homo én je hebt een fetisj

Cees (24) is geboren op het Groningse platteland. Op de middelbare school kwam hij erachter dat hij homo was. Hij had z’n coming-out en kreeg in zijn studententijd een anderhalf jaar durende relatie. Maar Cees droeg nog een geheim met zich mee…

Op en rond de boerderij waar Cees opgroeide, stond alles in het teken van het boerenleven. Maar hij had er niet zoveel mee. Als kleine jongen speelde hij vaak alleen en gebruikte hij zijn fantasie om zichzelf te vermaken. Cees was een beetje een buitenbeentje. Daar kwam hij voor het eerst achter op de middelbare school: hij werd heel erg verliefd op een klasgenoot. In de laatste jaren van de havo in Delfzijl besefte Cees dat hij homo was. Al snel volgde zijn coming-out.

De stille en verlegen Cees ging na de havo in Groningen studeren. Daar ontdekte hij het uitgaansleven. Hij ging op stap in de homoscene en ontmoette andere homojongens. Hij was zo veel met het echte leven bezig dat hij zijn propedeuse niet haalde. Een nieuwe studie werd uitgezocht, in Leeuwarden. Daar leerde hij een jongen kennen met wie hij anderhalf jaar een relatie had. Die relatie liep stuk, omdat Cees veranderde. (lees verder in Expreszo)

En verder:

Expreszo: bij jou in de bus, in de kiosk en op internet. Met uiteraard veel aandacht voor leuke meiden en jongens, film, muziek, seks, uitgaan en lifestyle. Ook in dit nummer weer de strip van Flo, de column van Wart en die van Karel, een reportage vanaf de straat over kiezen, een verslag van twee homokampen, reportages van de Gay Pride in Amsterdam, de mister Gay Europe verkiezing, Uitgaan in Den haag, weer twee prachtige foto reportages en nog veel meer! Mis ‘m dus niet!

 

0 reacties op Expreszo Magazine 2006-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over Expreszo

Expreszo is een vrijwilligersorganisatie van, voor en door lesbo-, homo- biseksuele en trans-jongeren, opgericht in 1988. Sinds 2009 heeft Expreszo een ANBI-status, hetgeen betekent dat uw gift verantwoord besteed wordt. Ons RSIN-nummer is 007191467.

© 2014 Stichting Hoezo/Expreszo / Vereniging Expreszo